Соціально-економічний напрямок

Які вимоги до кандидата на посаду керівника закладу загальної середньої освіти

456789098763Вимоги знаходимо у ст. 38 Закону про повну загальну середню освіту.

Стаття 38. Керівник закладу загальної середньої освіти

1. Керівником закладу загальної середньої освіти може бути особа, яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту ступеня не нижче магістра, стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти), організаторські здібності, стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків, пройшла конкурсний відбір та визнана переможцем конкурсу відповідно до цього Закону.

Детальніше...

Замість класифікатора професій отримаємо Єдиний реєстр кваліфікацій

      0000077777776Існуючі Національний класифікатор професій та Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників в силу відсутності їх синхронізації з Реєстром кваліфікацій, моральної застарілості та невідповідності сучасним виробничим процесам та обладнанню, а також ведення різними суб'єктами, гальмують розвиток ринку праці та не сприяють ефективному виконанню завдань та функцій колегіального органу у сфері кваліфікацій.

Детальніше...

Позапланові перевірки закладів освіти під час воєнного стану: які підстави для проведення

      454332228Позапланові перевірки в закладах освіти не втратили свою чинність і продовжують діяти, як і до повномасштабного вторгнення, пояснює Руслан Гурак, голова Державна служба якості освіти України (далі — Служба).

    Такі перевірки Служба проводить у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти. Служба може ухвалювати рішення про проведення цих заходів самостійно, без погодження з МОН, у випадку загрози, яка має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя і здоров’я вихованців, учнів, студентів, педагогів, науково-педагогічних працівників.

Детальніше...

Які пільги мають особи з інвалідністю щодо відпусток?

1122333526До міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся працівник, який має інвалідність, із проханням надати консультацію щодо пільг у разі отримання усіх видів відпусток.

Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку  особам з інвалідністю I і II груп надається відпустка тривалістю до 60 календарних днів щорічно, а особам з інвалідністю III групи – тривалістю до 30 календарних днів (стаття 25 Закону України «Про відпустки»).

Детальніше...

Нові розміри трудових штрафів з 01.04.2024

112233352Оскільки з 01.04.2024 мінзарплата становить 8000 грн, зросли розміри трудових штрафів, визначених у статті 265 КЗпП. Вони прив’язані до розміру мінзарплати, встановленого законодавством на момент виявлення порушення. Нові розміри штрафів — у Таблиці.

Щоб запобігти штрафу, виконайте припис про усунення порушень у повному обсязі та у встановлений строк. Таке послаблення діє на період воєнного стану (ст. 16 Закону № 2136).

Детальніше...

З офіційних джерел