Порядок здійснення періодичної повірки засобів вимірювальної техніки

Які служби мають виконувати повірку лічильників спожитої електроенергії, води та газу, встановлених у квартирі?

Хто має сплачувати за повірку облікових приладів?

Чи мають власників квартир самостійно демонтувати та приносити лічильники для повірки?

 

Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» засоби вимірювальної техніки, на які поширюється метрологічний нагляд, дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку.

Повірка здійснюється територіальними органами або метрологічними службами підприємств, акредитованих на право її проведення за окремими договорами.

 

Для лічильників міжповірочний період становить 2-4 роки (залежно від типу лічильника), встановлюється виробником, зазначається у паспорті цієї продукції та рахується від дати метрологічної повірки.

Частиною 3 статті 28 зазначеного закону визначений порядок подання фізичними особами, що не є суб’єктами підприємницької діяльності, — власниками засобів вимірювальної техніки, результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті за побутових потреб електричну та теплову енергію, газ та воду, на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов’язані з повіркою, встановлений Кабінетом Міністрів України.

Періодична повірка, обслуговування та ремонт, у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж, зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюється за рахунок підприємств та організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- та водопостачання.

З офіційних джерел