Соціальна допомога під час карантину: додаткові виплати та онлайн оформлення

27042020Другий місяць українці перебувають вдома через пандемію коронавірусу. Попри продовження карантину до 11 травня, в Уряді обіцяють, що без соціальної допомоги не залишать нікого. Після ухвалення змін до бюджету розпочались нарахування додаткової тисячі гривень для пенсіонерів, а допомога по безробіттю зросла на 350 гривень. Більшість соціальних виплат тепер можна оформити онлайн. Хто та як може претендувати на допомогу держави?

Доплата до пенсій та перерахунок онлайн

Як відомо, українці віком старше 60 років — головна група ризику через коронавірус. Аби літні люди зайвий раз не виходили з дому, Міністерство соціальної політики України запустило кілька проєктів, спрямованих на допомогу пенсіонерам.

Найперше варто знати, що на період карантину та 30 днів після його скасування пенсії та державні соціальні допомоги перепризначуються автоматично.

Також усі питання, пов’язані з пенсійними виплатами, можна вирішити онлайн. Через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua) українці можуть подати заяву про призначення пенсії або її перерахунок, отримати довідки про розмір пенсії та страховий стаж, подати заяву, скаргу або пропозицію, а також активувати послугу безкоштовного смс-інформування.

Крім того, через карантин пенсіонерам, чиї виплати не перевищують 5 тисяч гривень, одержувачам соціальних пенсій та людям з інвалідністю додали тисячу гривень. Доплата зараховується автоматично без звернення громадян.

Попри те, що Президент України Володимир Зеленський анонсував «карантинну тисячу» ще на початку квітня, виплати розпочались тільки після 20-го числа. Адже Пенсійний фонд чекав ухвалення та набрання чинності змін до держбюджету.

Також з квітня пенсіонери, старші за 80 років, почали отримувати щомісячну доплату 500 грн.

«Ми зробили програму 80+. Починаємо в квітні вже її виконувати. Це пенсійна підтримка людей, яким 80 років і більше. Їм важко. Багато з них самотні. Ми їм додали по 500 гривень. І це не на період коронавірусу. Це вже назавжди», — наголосив Володимир Зеленський.

Крім окремих доплат, з 1 травня 2020 року пенсіонерів чекає індексація виплат на 11%. За інформацією Пенсійного фонду, гарантоване підвищення отримають 7 мільйонів пенсіонерів. Таким чином мінімальна пенсія зросте до 2 097 гривень.

Автоматичне призначення субсидій

У Мінсоцполітики кажуть, що додаткові доплати до пенсії не будуть враховуватись як дохід під час призначення пільг. Загалом на період карантину уряд суттєво спростив процедуру надання житлових субсидій.

Так, українці можуть отримати субсидію, навіть якщо мають заборгованість за комунальні послуги за 3 місяці. Раніше, якщо комунальні послуги не сплачувалися понад 2 місяці, перепризначити субсидію було неможливо.

На період карантину заборонено припиняти виплату житлових субсидій, а на наступний період призначення відбувається автоматично без звернення громадян.

Також поки не нараховуються штрафи та пеня за несплату житлово-комунальних послуг.

«Населенню гарантовано безперебійне надання комунальних послуг та відтермінування штрафних санкції за їх невчасну оплату. Зараз уряд спростив порядок надання житлової субсидії та запровадив додаткову компенсацію витрат на оплату комунальних послуг на час карантину», — зауважив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Кабінет Міністрів України збільшив на 50% соціальні нормативи користування електроенергією, природним газом для приготування їжі, підігріву води, користування холодною та гарячою водою. Це дозволить 3 млн українських родин отримати додаткову компенсацію близько 300 гривень.

Допомога по безробіттю з першого дня

Українці, які втратили роботу в період карантину, також можуть розраховувати на допомогу держави. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю збільшили з 650 гривень до 1000 гривень. Підвищення діятиме протягом всього терміну карантину та ще 30 днів після його завершення.

Щоб отримувати матеріальну допомогу достатньо стати на облік. Зазвичай для цього потрібно звертатись до Центру зайнятості особисто, але через карантин це можна зробити онлайн. Заяви про надання статусу безробітного та призначення допомоги можна завантажити на сайті Державного центру зайнятості (dcz.gov.ua). Разом із ними потрібно надати копію паспорта, ІПН-коду, трудової книжки, документа про освіту, військового квитка, за наявності — посвідчення УБД. Також потрібно вказати номер рахунку для отримання допомоги та контактний номер телефону. Документи потрібно відправити на електронну пошту Центру зайнятості.

Матеріальна допомога буде призначена з першого дня надання статусу безробітного. Окрім фінансової підтримки, у Центрі зайнятості також допоможуть знайти нову роботу.

Українці пережили вже не одну кризу, тож добре знають, що у складні часи навіть невелика фінансова підтримка допомагає встояти на ногах. Залишається сподіватись, що Україна якнайшвидше зможе повернутися до нормального ритму життя.

102344

 

За інформацією Центру громадського моніторингу та контролю.

Ю. Дємєнтьєва

Юрисконсульт Миколаївської обласної організації

Профспілки працівників освіти і науки України.

З офіційних джерел