Доплати за несприятливі умови праці

IMG 20211105 112209876Доплати за несприятливі умови праці встановлюють за результатами атестації робочих місць або оцінки умов праці особам, безпосередньо зайнятим на роботах, передбачених переліками нараховують за час фактичної зайнятості працівників на таких робочих місцях або в таких умовах праці зменшують або скасовують у разі раціоналізації робочих місць і поліпшення умов праці.

Атестацію робочих місць або оцінку умов праці здійснює атестаційна комісія. Її створює наказом керівник закладу освіти за погодженням із профспілковим комітетом. Очолює атестаційну комісію керівник закладу освіти або його заступник, а членами комісії можуть бути найкваліфікованіші працівники, представники профкому, служби охорони праці.

Керівник на підставі висновків атестаційної комісії та за погодженням з профспілковим комітетом затверджує: перелік конкретних робіт, на яких буде встановлена доплата за несприятливі умови праці та розміри доплат за видами робіт.

Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати мають бути: затверджені наказом керівника та погоджені з профспілковим комітетом.

Розмір доплат працівникам освіти, спеціалістам та службовцям, які зайняті на роботах (п. 33 Інструкції № 102): з важкими та шкідливими умовами праці передбачено у розмірі до 12 % тарифної ставки (посадового окладу), а до 24 % тарифної ставки (посадового окладу) на роботах з особливо важкими та шкідливими умовами праці.

З офіційних джерел