Соціально-економічний напрямок

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік: таблиця

Нормальна тривалість робочого часу

2211144449Відповідно до ст. 50 КЗпП нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. 

Зараз на час війни за Законом №2136 тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо). Зверніть увагу, що це правило не стосується праці неповнолітніх – щодо них застосовуються базові довоєнні правила (про що – далі). 

Детальніше...

Індексація зарплати у січні 2024 року: роз’яснення від Мінсоцполітики

45678999999700Зміни у порядку індексації заробітної плати, внесені законами про держбюджет у 2023 і у 2024 роках, викликали багато запитань у роботодавців. На частину з них відповіло Мінсоцполітики.

Детальніше...

Трудові гарантії мобілізованим працівникам: загальні норми та винятки

456789999997У частині 3 ст.119 Кодексу законів про працю України чітко зазначено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову. 

Детальніше...

Як організувати освітній процесу в умовах воєнного стану: акценти нового листа МОН

334000027В умовах воєнного стану одним із пріоритетних завдань є збереження життя та здоров’я громадян, особливо дітей, та забезпечення їх доступу до освіти. Здобувачам освіти, працівникам закладів та установ освіти гарантована організація освітнього процесу в дистанційній або будь-якій іншій формі, що є найбезпечнішою для його учасників (стаття 57-1 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII).

Детальніше...

В Україні планують запровадити профільну середню освіту

Study35До 30 листопада триває громадське обговорення, ініційоване МОН, стосовно реформи середньої освіти в Україні. Стандарт проєкту передбачає реорганізацію середньої освіти на профільну.

 Під час свого навчання діти зможуть самостійно обирати предмети для вивчення, хоча деякі з них залишаться обов'язковими.

Які предмети залишаться обов'язковими, а які стануть вибірковими.

Детальніше...

З офіційних джерел