Соціально-економічний напрямок

Щодо внесення змін до Кодексу Законів про працю України

   Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу Законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу» від 17.05.2016 № 1367-VIII.

 Даним нормативним актом розширено категорії працівників, яким при прийнятті на роботу випробування не встановлюється.

   До ст. 40 КЗпП введено нову підставу для звільнення : встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування.

(Закон України «Про внесення змін до Кодексу Законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу» від 17.05.2016 № 1367-VIII додається)

Документи:
Скачать файл (Закон від17.05.2016.pdf)Закон від17.05.2016.pdf[ ]175 Kb

НАДБАВКА ЗА СКЛАДНІСТЬ ТА НАПРУЖЕНІСТЬ У РОБОТІ

Запитання: Чи потрібно за наявності укладеного з керівником органу вищого рівня контракту погоджувати з розпорядниками коштів призначення надбавки за складність та напруженість у роботі?

Відповідь: Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» та розробленим на її виконання наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 року № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» передбачено в межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом, установлювати надбавки та доплати до посадових окладів працівникам відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи.

Детальніше...

Набули чинності зміни до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів

     Міністерство освіти і науки України інформує, що з 29 червня 2016 року набули чинності зміни до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, що затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2016 № 544, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 червня 2016 р. за № 821/28951.

     Зазначеними змінами до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів надається право керівникам цих закладів у разі виробничої необхідності змінювати штати або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для даного закладу, в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміна посад працівників може здійснюватись в межах однієї категорії персоналу (педагогічного, господарсько-обслуговуючого).

Детальніше...

Оплата за перевірку зошитів із математики при індивідуальному навчанні

Питання: «У 5 класі загальноосвітнього навчального закладу кількість учнів становить 30 осіб, з яких один учень здобуває освіту за індивідуальною формою навчання. Математику у цьому класі викладає учитель, який має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» і педагогічне звання «старший учитель». Педагогічне навантаження для такого учителя становить 22 години на тиждень, у тому числі 2 години індивідуального навчання. Як визначити учителю математики доплату за перевірку письмових робіт?»

Детальніше...

Оплата індивідуальної роботи вчителя з хворими дітьми

   У якому порядку здійснюється оплата праці вчителя загальноосвітньої школи за проведені години індивідуальної роботи з хворими дітьми, навчання яких відбувалося вдома?

     Наказом Міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 № 8 затверджено нове Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах. Цим наказом скасовано попереднє Положення, що було затверджене наказом від 20.12.2002 р. № 732.

     Згідно з пунктом 6 Положення № 8 індивідуальна форма навчання може запроваджуватися зокрема для осіб, які за станом здоров'я (у тому числі особи з особливими освітніми потребами, з інвалідністю та ті, яким необхідно пройти медичне лікування в закладі охорони здоров'я більше одного місяця) не можуть відвідувати навчальний заклад.

     Пунктом 1 розділу IV «Оплата праці педагогічних працівників, які здійснюють навчання учнів за індивідуальною формою навчання» Положення № 8 встановлено, що оплата праці педагогічних працівників за проведення індивідуальної форми навчання, у тому числі з використанням технологій дистанційної форми навчання, здійснюється відповідно до нормативно-правових актів у сфері освіти.

Детальніше...

З офіційних джерел