Соціально-економічний напрямок

Внесені зміни щодо порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2015р. № 216 внесені зміни щодо порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням.

Детальніше...

Мінімальні розміри грошового забезпечення у вищих навчальних закладах студентів з числа дітей - сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування в 2015 році

Відповідно до підпункту 1 пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.1994 р. № 226 ( далі - Постанова № 226) право на повне державне забезпечення у навчальних закладах мають :

-         діти - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

-         учні та студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;

-         особи з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

Детальніше...

Оплата праці господарсько – обслуговуючому персоналу загальноосвітніх навчальних закладів

         Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти і науки України від 06.12.2010р.№1205 передбачено посади господарсько – обслуговуючому персоналу. Оплату праці обслуговуючому персоналу провадять відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти від 15.04.1993 № 102 та Наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005р. № 557.

      Посадові оклади обслуговуючому персоналу установлюють згідно з додатками 12-14 до Наказу № 557 з огляду на тарифні розряди.

Детальніше...

Про зміні законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення

2 березня 2015 року Верховною радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення № 213 –VІІІ », який передбачає зміну законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення за трьома основними блоками.

Перший блок стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на «спеціальних » посадах

Зокрема це стосується державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, деяких інших категорій працівників. Внесені до 14 «пенсійних» законів зміни передбачають, що тимчасово з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року у період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена. Водночас, пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на «спецпосаді» та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію. Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та ІІ гру, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників АТО. Всі вони на будь – якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі. Пенсіонери – «науковці», які працюють на «спецпосадах», зможуть одержувати 85 відсотків належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами. Розмір пенсійної виплати після застосування зазначеного порядку не може бути нижче 1423,50 грн. ( 949грн.X 150%).

Наприклад: Розмір «наукової» пенсії на 31 березня 2015 року – 2915 грн.

Варіант 1. Пенсіонер працює на посаді науковця.

З 1 квітня виплачується 85% пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”:

1968 грн. х 85% = 1672,80 грн., де 1968 грн. – розмір пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

 Варіант 2. Пенсіонер працює на іншій посаді.

З 1 квітня виплачується 85% наукової пенсії: 2915 грн. х 85% = 2477,75 грн.

 Після звільнення з роботи в серпні 2015 року виплата пенсії буде поновлена в розмірі 2915 грн.

Детальніше...

Удосконалення порядку надання житлових субсидій

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 року № 106 внесені зміни щодо удосконалення порядку надання житлових субсидій.

-         Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів- заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб).При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та деклараціїпро доходи і витрати осіб для звернення за субсидією.

Детальніше...

З офіційних джерел