Соціально-економічний напрямок

МОН затвердило зміни щодо дистанційної роботи педагогів

454323456МОН затвердило зміни до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти. Зокрема, пункт 7 доповнили двома новаціями.

Умови роботи. В умовах дистанційного навчання чи з використанням технологій дистанційного навчання педпрацівник може виконувати свою роботу поза робочими приміщеннями чи територією закладу освіти, у будь-якому місці за його вибором. Однак це можливо лише за умови дотримання вимог статті 60-2 КЗпП. А в цій статті, зокрема, визначено, що особливості поєднання дистанційної роботи з роботою на робочому місці у приміщенні чи на території роботодавця встановлюють трудовим договором про дистанційну роботу.

Детальніше...

Розмір мінімальної зарплати пропонується підвищити: зареєстровано законопроєкт

3412333У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати» від 7.02.2023 № 8431.

Автори законопроєкту пропонують внести відповідні зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» оскільки в статті 9 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що мінімальна заробітна плата встановлюється в розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Детальніше...

Доплати і надбавки педагогічним працівникам у 2023 році

IMG 9921876Окрім посадових окладів (ставок заробітної плати), що встановлюються педагогічним працівникам галузі освіти в розмірах відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557, за виконання додаткових видів педагогічної роботи та іншої діяльності, а також за педагогічний стаж та престижність педагогічної праці педпрацівникам виплачуються доплати і надбавки, зокрема:

Детальніше...

Робота за сумісництвом: чи потрібно затверджувати графік роботи

653444Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX внесено зміни до статті 102-1 КЗпП, яку викладено у новій редакції.  Встановлено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

Детальніше...

Чи враховується в розрахунок відпускних період простою?

1212343

Якщо оплата простою проведена у розмірі 2/3 окладу працівника, то цей період виключається із розрахункового періоду. Як зазначено у листі Мінекономіки від 08.02.2021 № 4708-06/7891-09, абзацом 6 пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 передбачено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. До цього часу належить, зокрема, час простою не з вини працівника. Якщо період простою оплачений за «середньою», то сума оплати і дні простою беруть участь у розрахунку відпускних.

Детальніше...

З офіційних джерел