Юридичні консультації

Організація та порядок оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів за заміну тимчасово відсутніх колег. Можливість заміни тимчасово відсутніх педагогічних працівників педагогами, які викладають інші навчальні дисципліни.

Керівники навчальних закладів несуть відповідальність за своєчасне та повне виконання програм з усіх навчальних предметів у межах часу, передбаченого на кожний предмет відповідно до навчального плану, а також встановленої максимальної кількості навчальних годин на тиждень для учнів та студентів, не допускаючи їх перевантаження.

Як правило, керівники навчальних закладів мають організувати заміщення тимчасово відсутніх педагогічних працівників педагогами тієї ж спеціальності, а також забезпечити оплату праці відповідно до пунктів 73 та 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15 квітня 1993 року № 102 (далі — Інструкція № 102).

Детальніше...

Зміни у законодавстві щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Законом України від 27 березня 2014 року № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (далі — Закон України № 1166-VII) внесено зміни до статті 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» Податкового кодексу України, які набрали чинності з 01.04.2014 р.

Відповідно до Закону України № 1166-VII слова «житлова площа» замінено словами «загальна площа», у наслідок цього змінилася база оподаткування податком на житлове нерухоме майно, як для юридичних, так і для фізичних осіб — власників об’єктів житлової нерухомості.

Детальніше...

Оплата праці та тривалість робочого часу вчителя загальноосвітнього навчального закладу, який має години за посадою керівника гуртка.

Відповідно до пункту 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15 квітня 1993 року № 102 (із змінами та доповненнями) місячна заробітна плата педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень та ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Детальніше...

Правові підстави та порядок виплати середнього заробітку військовозобов’язаним працівникам у разі їх призову на навчальні збори та на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до пункту 7 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 12 березня 2007 року № 80 із змінами (далі  —  Інструкція № 80) за військовозобов’язаними, призваними на збори, зберігається на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення та назад, місце роботи, займана посада та середній заробіток як на основній, так і на сумісних роботах.

Детальніше...

Порядок встановлення та розмір надбавок педагогічним працівникам за престижність праці та працівникам бібліотек за особливі умови роботи.

25 березня 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв наступні постанови:

1. Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 373» від 25 березня 2014 року № 88.

2. Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 року № 1073» від 25 березня 2014 року № 89.

Зазначені постанови Кабінету Міністрів України набрали чинності з дня їх офіційного опублікування у газеті «Урядовий кур’єр» від 11 квітня 2014 року № 67.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 року № 88 внесено зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23 березня 2011 року № 373 (далі  — Постанова КМУ № 373).

Детальніше...

З офіційних джерел