Юридичні консультації

Правові підстави та порядок виплати працівникові допомоги з тимчасової непрацездатності у разі його звільнення

98677898Згідно з частиною третьою статті 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України) з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 частини першої статті 40 КЗпП України). Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації закладу, установи, організації.

Детальніше...

Затверджено Державний стандарт базової середньої освіти: реформа «Нова українська школа» продовжиться у 5 – 9 класах

86755677730 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України на черговому засіданні затвердив Державний стандарт базової середньої освіти. Документ створює умови для продовження реформи «Нова українська школа» у 5 – 9 класах з 2022 року та стосуватиметься учнів, які навчаються за дванадцятирічною програмою.

Детальніше...

Розрахунок штатної чисельності, обов’язки, тривалість робочого часу, умови та оплата праці прибиральників службових приміщень закладів освіти

8907777777Професія «Прибиральник службових приміщень» належить до професійної групи «Робітники» (код за Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» — 9132).

Кількість штатних одиниць прибиральників службових приміщень залежить від площі службових приміщень, які необхідно прибирати у закладі освіти.

Детальніше...

Як працюватимуть їдальні у закладах загальної середньої освіти з 1 вересня 2020 року?

2232313444Міністерством освіти і науки України надано роз’яснення, як працюватимуть шкільні їдальні у новому навчальному році. Адже правила відвідування закладів освіти суттєво змінилися у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Зокрема, з нового навчального року в їдальнях закладів загальної середньої освіти заборонено організовувати харчування дітей за принципом «шведського столу».

У МОН наголосили, що між столами обов’язково має бути соціальна дистанція (не менше півтора метра). Також за ним мають сидіти не більше 4-х учнів одночасно.

Детальніше...

Внесення запису щодо строкового характеру трудового договору до трудової книжки педагогічного працівника, який отримує пенсію за віком

17062020До трудової книжки педагогічного працівника, який отримує пенсію за віком, з яким припинено безстроковий трудовий договір та укладено строковий трудовий договір, має бути внесено відповідний запис.

Якщо попередній трудовий договір (безстроковий) було припинено відповідним наказом власника або уповноваженого ним органу з одночасним укладенням нового трудового договору (строкового), отже, трудові відносини з працівником було припинено та розпочато знову, до трудової книжки педагогічного працівника, який отримує пенсію за віком, має бути внесено два наступних записи:

Детальніше...

З офіційних джерел